Maltillinen talouskasvu, vakaa rupla ja kasvava tuonti luovat hyvän kivijalan suomalaisyrityksille

Laatutuotteiden kysyntä kasvaa

Export Maker Oy työskentelee tällä hetkellä noin 15:n eri asiakasprojektin parissa Venäjällä ja noste on näkynyt vahvasti toiminnassa idän suuntaan viimeisen puolen vuoden aikana. Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjästä ja kauppapolitiikasta vastaavan johtajan ja aikaisemmin Export Makerin Senior Partnerina toimineen Petri Vuorion mukaan positiivista “pöhinää” ovat edesauttaneet ennen kaikkea öljyn hinnan nousu ja sitä seurannut ruplan vahvistuminen, jotka ovat kohentaneet venäläisten ostovoimaa.

– Kun ajatellaan tätä tilannetta käytännön esimerkin kautta yksinkertaistettuna, niin suomalaisen laitteen maksaessa pahimmillaan venäläiselle ostajalle 100 rahaa, on hinta tällä hetkellä 70 rahaa. Tätä myötä Venäjän kokonaistuonti kasvoi pitkän matkaa yli 20% viime vuonna.

Vuorion mukaan mielenkiintoinen ruplan vahvistumista seurannut ilmiö on myös se, että suomalainen ja saksalainen vienti Venäjälle kasvoi viime vuonna kiinalaista vientiä nopeammin.

– Vaikuttaa siltä, että vahvistunut rupla on vaikuttanut positiivisesti myöskin suomalaisten laatutuotteiden kysyntään, eli enää ei Venäjällä mennä halvin tuote edellä ostopäätöksiä tehtäessä.

Kuluttajatuotteiden markkinat kohenevat, investointien osalta samaa odotetaan vielä

Vähittäiskauppaan heijastuva yksityinen kulutus öljyn hinnan nousun ohella on vetänyt Venäjän talouden toipumista viime vuonna ja näin jatkossakin. Siksi kuluttajatuotteiden markkinat ovat lähtökohtaisesti kohenemaan päin palkkojen ja ostovoiman kasvun myötä.

– Yhtenä kasvualueena voidaan lisätä myös matkailu. Esimerkiksi Pietarissa viisumeita on myönnetty 200% enemmän vuoden 2016 alkuun verrattuna, mikä on hyvin vaikuttavaa, toteaa Vuorio.

– Investointien osalta samankaltaista kasvupyrähdystä odotetaan vielä. Teollinen valmistus on loppuvuoden notkahduksesta huolimatta ollut kasvamaan päin, joten valmistavan teollisuuden neuvostoaikainen konekanta vaatinee tulevaisuudessa korvausinvestointeja käyttöasteen kasvaessa.

Vuorio nostaa käyttöasteen osalta kasvaneista toimialoista esiin kaivosalan, terveysteknologian ja maatalousteknologian. Tuonninkorvaus vaatii elintarviketeollisuuden teknologiaa, ja laitteiden ja koneiden kysyntä on kasvanut ylipäätään korvausinvestointien myötä. Tuonninkorvaus on luonut myös omat haasteensa.

– Yksi enemmänkin ikävä markkinoille menon draiveri on ollut Venäjän protektionismi ja tuonninkorvausohjelma, mikä on ajanut joitain toimijoita paikallisiin kokoonpanolinjoihin, koska se on oikeastaan ainoa tapa olla mukana tarjouskilpailuissa enää tänä päivänä. Tämä osan suomalaisyrityksistä tulee huomioida.

Ei rakettitiedettä, mutta asiantuntija-apu maksaa itsensä takaisin

Venäjän-kauppa kannattaa aloittaa samalla tapaa kuten muilla markkinoilla – markkinapotentiaalin analysoimalla. Viime vuosina nähty ruplan heikkeneminen, Kiinasta kasvanut tuonti sekä monessa tuotesegmentissä painunut hinta- ja laatuvaatimustaso korostavat analysoinnin merkitystä ja oikeiden tuote-, laatu- ja hintasegmenttien löytämistä, jotta perinteisesti korkea suomalainen laatu pääsee oikeuksiinsa.

– Toinen tärkeä asia on varmistaa myynnin/viennin kustannus ja tätä kautta varmistaa kaupankäynnin kannattavuus. Eli yrityksen tulee ottaa huomioon lisäkustannuksia tuottavat tekijät kuten sertifioinnit, tullit, logistiikka ja mahdolliset diilerit, jotta saadaan selville tuotteen loppuhinta, kun se myydään venäläiselle asiakkaalle eri välivaiheiden jälkeen, Vuorio avaa.

– Venäjän-kaupassa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota avainhenkilöiden rekrytointiin, mahdollisten yhteistyökumppaneiden analysointiin ja varata sekä aikaa että kärsivällisyyttä. Nykyään enää harvoin on tarjolla mitään pikavoittoja eli ns. lehmänhermot tulevat tarpeeseen.

Vuorio korostaa myös varasuunnitelman ja varasuunnitelman varasuunnitelman laatimista. Erityisesti kehittyvillä markkinoilla on hyvä varautua erilaisiin yllätyksiin ja olla valmiina toimimaan niiden mukaisesti nopeasti.

– Mitään rakettitiedettähän tämä ei ole, mutta kokemusta omaavan asiantuntija-avun hyödyntäminen maksaa usein itsensä takaisin korkojen kera.

Lääkkeitä tarjottavaksi

Tällä hetkellä Venäjällä eletään presidentinvaalien alusaikaa ja uudistuksia vältetään vaalien alla. Mielenkiintoista tulevaisuuden kehityksen ja markkinoiden avautumisen tai sulkeutumisen osalta tulee olemaan toukokuussa tapahtuva uuden hallituksen muodostuminen. Presidentti on vastaanottanut kolme vaihtoehtoista reformiohjelmaa, joiden painotukset vaihtelevat melko paljon uudistusten määrän osalta.

– Todennäköisintä on, että suuria uudistuksia ei tapahdu öljynhinnan ollessa korkealla. Eli nyt mennään melko stabiileissa olosuhteissa: talous kasvaa verraten hitaasti ja kun tuonti kasvaa ruplan säilyessä suhteellisen vakaana, luo se hyvän kivijalan meidän vientinäkökulmasta.

Hyvin toisistaan poikkeavia reformiohjelmia yhdistää kaksi asiaa: digitalisaatio ja investointien osuuksien lisääminen. Vuorio uskoo digitalisaation yllättävän tulevaisuudessa.

– Digitalisaation vaikutuksesta on esimerkkejä jo tänä päivänä. Esimerkiksi valtiollinen jättipankki Sberbank oli pitkällä takamatkalla muutama vuosi sitten, mutta lukeutuu tällä hetkellä Euroopan kärkijoukkoihin digitalisoinnin saralla.

– Tämän lisäksi jos Venäjä onnistuu nostamaan investointiastettaan, on siinä meillä perinteisinä investointihyödykkeiden viejinä mahdollisuus. Toki liiketoimintaympäristön tulee hieman kohentua, mutta uskon kone-ja laiteinvestointien luovan jossain vaiheessa kysyntäpiikin konekannan vanhentuessa.

Samanaikaisesti Venäjällä työvoima vähenee 700 000 henkilöä vuodessa ja tämä synnyttänee tarpeen digitalisaatiolle tai tuotantokoneistojen tehokkuuden kasvattamiselle.

– Näiden molempien saralla meillä on pidemmällä juoksulla lääkkeitä tarjottavaksi Venäjälle.

JAA JUTTU

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Luitko jo nämä?

Tilaa uutiskirjeemme

ja saat jatkossa vinkkejä ja vientiuutisia suoraan sähköpostiisi

Haluatko kasvattaa yrityksesi vientiä?

Ota yhteyttä ja tehdään toiveistasi totta yhdessä.