Neljännesvuosisata lisää vientikaupan kokemusta – Juha Lahtinen liittyy Export Makerin tiimiin

Ollaksemme Suomen suurin yksityinen kansainvälistymisen asiantuntijatoimisto myös jatkossa, haluamme olla lähellä yrityksiä myös paikallisesti. Siksi tiimiimme liittyy Suomen kansainvälisin lapualainen, itseäänkin vientituotteeksi kuvaava Juha Lahtinen.

Vientiympyröiden kameleontti

Juha Lahtinen tuo Export Makerin tiimiin mukanaan yli 20 vuoden vientikaupan kokemuksen ja työhistoriaa onkin mahdotonta koittaa tiivistää parilla sanalla.

Tuotepäällikkö, vientipäällikkö, myyntipäällikkö, toimitusjohtaja, hallitustyöskentelijä, senior advisor, yrittäjä. Ja ravintolatyöntekijä.

-Työmielessä astuin ensimmäisen kerran kansainvälisiin ympyröihin mennessäni ravintolaan töihin, olin tuolloin noin parikymppinen. Olen aina tehnyt täysillä sen mitä teen, ja kohta huomasinkin olevani vuoropäällikkö, ja siitä pian ravintolapäällikkö. Työympäristö oli mielenkiintoinen, sillä pystyimme palvelemaan asiakkaita lähes parilla kymmenellä eri kielellä, muistelee Lahtinen.

Vaikka juuret eivät täysin Pohjanmaalta olekaan, kysyttäessä ”millainen mies on Juha Lahtinen”, huokuu vastauksesta pohjalainen henki.

– Pohjanmaalaisen äidin opeillahan minut on kasvatettu uskomaan rehelliseen työntekoon, ja reilut 20 vuotta Lapualla on antanut lisää pohjalaisuutta eli suoraselkäisyyttä ja sitä, että sanaan ja kädenpuristukseen pitää luottaa. Olen tavannut olla sen luottamuksen arvoinen.

Photo of Juha Lahtinen

Älä ole leipäpappi

Tie ravintolasta vei pian Indonesiaan vientipäällikön tehtäviin. Tuosta alkoikin Lahtisen taival vientikaupassa erilaisten tehtävien parissa. Kasvu insinöörin ja myyntimiehen sekoitukseksi on tuonut paljon eväitä yritysten kansainvälisen liiketoiminnan kehittämiseen.

-Minussa yhdistyy insinööri ja myyntimies, joista kylläkin jälkimmäinen suuremmalla painoarvolla. Erilaisten kokemusten myötä pystyn teknisissä tilanteissa tarkastelemaan ja analysoimaan kokonaisuutta asiakkaan silmin ja arvioimaan, onko tuotteella mahdollisuuksia kilpailukentässä.

-Vedän tarvittaessa myös jalkoja maanpinnalle. Samoja virheitä ei kannata tehdä uudestaan, summaa Lahtinen.

Vahvuuksikseen Juha nostaa uusasiakashankinnan ja jälleenmyyjäverkostojen rakentamisen, ja tähän miehellä onkin painavaa sanottavaa suomalaisille pk-yrityksille.

-Myyjän tulee uskoa omaan tuotteeseensa, eikä toimia leipäpappina. Tämän lisäksi pitää huomioida jälleenmyyjän intressi: jälleenmyyjä haluaa tehdä rahaa. Ei jälleenmyyjä ole aina kiinnostunut itse tuotteesta, ja siksi olenkin aina halunnut lähteä kehittämään yhteistyötä jälleenmyyjän näkökulmasta niin, että miten tämä voi myydä enemmän. ”Mitä voisimme tehdä paremmin, että sinä voisit myydä enemmän?”, tapaan kysyä.

Sujahtaen mukaan tiimiin

Ennen Export Makeriin liittymistä Lahtinen törmäsi perustajaosakas Jonne Pöyhtäriin useammassa eri tilaisuudessa ja herrat huomasivat ajatusten olevan hyvin linjassaan toinen toisensa kanssa. Sopeutuminen Export Makerin tiimiin käy vaivattomasti.

-Meillä on Jonnen kanssa hyvin samankaltaiset suoraviivaiset ajatukset viennin tekemisestä. Tässä alkuvaiheessa toimintatapoihin totutellessani olen huomannut tehneeni asioita hyvin samalla tavalla itsekin, joten tiedän sujahtavani tähän porukkaan todella hyvin, toteaa Lahtinen.

Lahtinen ottaa vastuulleen uusasiakashankinnan ja yritysten vientitoiminnan kehittämisen Pohjanmaan alueella. Vanha joukkuelajien harrastaja lämpeää tiimistyöskentelylle.

-Tykkään tehdä hommia tiimissä. Olen mieluummin osa voittavaa joukkuetta yksin puurtamisen sijaan.

Vallitseva poikkeusaika on paikoin haastanut yritysten vientiliiketoiminnan aloittamista ja kehittämistä, ja jotkut yritykset ovat laittaneet kaiken ulkomaille suuntautuvan toimintansa jäihin. Kansainvälisen kaupan konkari ei kuitenkaan suosittele käpertymään omaan pesäänsä.

-Tällä hetkellä on tärkeää pitää yhteyttä olemassa oleviin kontakteihin ja käydä keskustelua, sillä aina voi kehittyä jotain uutta. Sitä kautta ollaan myös valmiimpia tilanteen tasaannuttua.

-Tietenkään ei pidä lähteä liikkeelle kysymällä ”ostatko minulta koneen”. Kysy sen sijaan ”miten sinulla menee”. Lähesty henkilötasolla, anna itsestäsi enemmän, luo luottamusta ja vie asioita sitä kautta eteenpäin. Se vie pidemmälle, Lahtinen tiivistää.

Tervetuloa tiimiin Juha!

Mikäli haluat aloittaa vientiponnistelut uudessa markkinassa, tai sinua kiinnostaa kehittää kansainvälistä liiketoimintaasi jo olemassa olevilla markkinoilla, ota rohkeasti yhteyttä!

juha.lahtinen@exportmaker.fi | +358 50 036 5851 | LinkedIn

JAA JUTTU

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Luitko jo nämä?

Tilaa uutiskirjeemme

ja saat jatkossa vinkkejä ja vientiuutisia suoraan sähköpostiisi

Haluatko kasvattaa yrityksesi vientiä?

Ota yhteyttä ja tehdään toiveistasi totta yhdessä.