Kilpailu ruplista ja pokaalista lähestyy

MM-kilpailut pelataan 12 stadionilla, joista kaksi sijaitsee Moskovassa.
MM-kilpailut pelataan 12 stadionilla, joista kaksi sijaitsee Moskovassa.

Kerran neljässä vuodessa käytävät jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut ovat kesäolympialaisten ohella maailman suurin ja seuratuin urheilutapahtuma. Samalla kun supertähdet 32 maasta – Brasilian Neymar ja Argentiinan Messi etunenässä – taistelevat kultaisesta pokaalista Brasiliassa, on hyvä hetki miettiä millaisia mahdollisuuksia neljän vuoden kuluttua Venäjällä miteltävät kilpailut tuovat Suomelle ja suomalaisille yrityksille.

Vuoden 2018 kilpailut pelataan 12 stadionilla, joista lähin sijaitsee Pietarissa. 70 000 katsojaa vetävän Zenit-stadionin rakennushanke on ollut pitkä ja kuoppainen, mutta MM-kisojen lähestyessä se hoidetaan kuntoon. Valmistuessaan siitä tulee maailman kallein jalkapallostadion noin miljardin euron hintalapulla.

Jalkapallokisojen mittakaava on valtava, vaikkakaan aivan Sotšin olympialaisten veroisia investointeja ei tällä kertaa ole luvassa. Mittakaavasta kertoo jotain, että arvion mukaan Venäjän on rakennettava kisoja varten lähes 8000 kilometriä maantietä sekä 2000 kilometriä raiteita. Uusien hotellihuoneiden tarve on 19 000. Kisojen budjetti on tällä hetkellä 17,5 miljardia dollaria, mutta noussee vielä avauspotkun lähestyessä.

Erityisesti Pietarin alueella suomalaisille rakennuttajille lienee töitä luvassa, joka puolestaan tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisille alihankkijoille. Julkiset tie- ja rautatiehankkeet jaettaneen kotimaisten toimijoiden kesken läpinäkymättömien tarjouskilpailujen kautta – Scandinavia-maantien ollessa mahdollisesti poikkeus, mutta erityisosaamista vaativat yksityiset ja osittain – joissain tapauksissa kokonaankin – julkiset tai valtion tukemat hankkeet, kuten myös Public Private Partnership –projektit, jaetaan parhaille. Tällöin laadukkaiksi tiedetyt suomalaiset yritykset ovat vahvoilla.

Yhteistyömahdollisuuksia suomalaisten rakennuttajien kanssa on alihankintaketjun monessa vaiheessa, myös MM-kisojen ulkopuolella. Suomalaiselle alihankinnalle on kysyntää mm. LVI-alalla, energiatehokkaan ja puhtaan teknologian ratkaisuissa sekä vihreän rakentamisen osaamisessa. Vihreys nostaa selvästi päätään Venäjällä ja LEED- sekä BREEAM-sertifikaatit ovat haluttuja uusissa ja osin vanhoissakin rakennuksissa. Lisäksi MM-kisat lisäävät entisestään erilaisten hyvinvointipalvelujen tarvetta.

Rakennushankkeiden ulkopuolellekin jalkapallokisat tuovat toki mahdollisuuksia. Kisaturistit tulevat elävöittämään erityisesti Lappeenrannan ja muun Etelä-Karjalan, mutta myös pääkaupunkiseudun, katukuvaa. Etelä-Karjala onkin ottanut lähestyvät kisat hienosti huomioon matkailustrategiassaan jo hyvissä ajoin. Seudun palvelut, hotellit, lentokenttä ja suora – sekä nopea – junayhteys Pietariin ovat loistava yhdistelmä kisaturistien houkuttelemiseksi. Pakettimatkojen tarjonnalla ja palvelujen räätälöinnillä Suomen matka saadaan vielä houkuttelevammaksi kuningaslajia seuraamaan saapuville matkaajille. Mikä estää esimerkiksi Japanista saapuvan seurueen perustamasta tukikohdan Lappeenrantaan Pietarin sijaan, sillä junalla pääsee stadionin läheisyyteen muutamassa tunnissa?

Paitsi bisnesmahdollisuuksia, Venäjän kisaisännyys tarjoaa suomalaisille ennen kaikkea loistavan mahdollisuuden päästä kokemaan ainutlaatuinen kisatunnelma paikanpäällä. Kuka tietää, vaikka silloin nähtäisiin myös Huuhkajiksi ristitty Suomen maajoukkue ensimmäistä kertaa arvokisaviheriöllä. Todennäköistä se ei ole, mutta suurempiakin ihmeitä maailmassa on nähty.

JAA JUTTU

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Luitko jo nämä?

Juha Lahtinen Vientikillan puheenjohtajaksi

Export Makerin Senior Advisor Juha Lahtinen on valittu Vientikillan puheenjohtajaksi. Vientikilta on viennistä ja kansainvälistymisestä kiinnostuneiden yritysten vapaaehtoinen verkosto, ja se on toiminut 1990-luvulta lähtien alunperin

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

ja saat jatkossa vinkkejä ja vientiuutisia suoraan sähköpostiisi

Haluatko kasvattaa yrityksesi vientiä?

Ota yhteyttä ja tehdään toiveistasi totta yhdessä.