Ulkomaankauppaministeri Mykkänen kannustaa pyrkimään Venäjän markkinoille

”Onneksi pakotekeskustelun suurin väärinkäsitys on helppo korjata. Usein kuulee, että Suomen vienti Venäjälle on kielletty. Tai että vientimme romahtaminen johtuu pakotteista. Ei johdu. Yli 90 prosenttia kriisiä edeltäneestä Venäjän viennistämme on täysin vapaa pakotteista.”

Näin totesi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen suurlähettiläspäivien puheessaan 22.8.

Venäjä reagoi vahvasti Ukrainan ja Krimin tapahtumien myötä sille asetettuihin pakotteisiin vastapakotteilla, joilla muun muassa maitotuotteiden tuonti kiellettiin lännestä. Tästä johtuen esimerkiksi Valion Venäjän-myynti romahti hetkessä 90%. ”Vastapakotteiden vuoksi lihan, maitotuotteiden ja vihannesten vienti Venäjälle on käytännössä loppunut. Ennen pakotteita niiden osuus tavaraviennistä Venäjälle oli viisi prosenttia” sanoi tutkimusjohtaja Markku Kotilainen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Helsingin Sanomien haastattelussa keväällä 2016. Myös Kotilaisen mielestä ostovoiman heikkeneminen olisi joka tapauksessa supistanut Suomen vientiä Venäjälle ilman pakotteiden vaikutustakin.

Vielä tämän vuoden keväällä puhuttiin vahvasti siitä, kuinka Suomen ja Venäjän suhteet ovat huonommat kuin vuosikymmeniin. Kuitenkin Mykkäsen mukaan julkinen kuohunta peittää alle sen, että Suomen ja Venäjän kauppasuhteet ovat tällä hetkellä mainettaan paremmassaan kunnossa. ”Venäjä ei onneksi ole täysin luopunut pyrkimyksestä kiinnittyä markkinatalouden globaaleihin instituutioihin. Suomen Venäjä-suhteen tulee olla ryhdikäs mutta aktiivinen.”

Hänen mukaan Suomen Venäjän viennin arvon puolittuminen johtuu valtaosin öljyn hinnasta ja lamasta Venäjällä. Hän pitää hyvänä, että suomalaisyrityksiä on sitkeästi jäänyt Venäjälle.

– Suomi on osa länttä ja Eurooppaa. Minusta sen ei pidä tarkoittaa ovien paiskomista tai selän kääntämistä itään päin. Käytännön asioita pitää hoitaa. Yhteydenpidon tärkein arvo on kuitenkin väärinkäsitysten minimointi. Ohi puhumisessa versoo katkeruuden siemen. Se ei ole tainnut muuttua tuhansiin vuosiin eikä muutu, Mykkänen sanoo.

Suomalaisyritysten sitkeydestä hyvän esimerkin antoi Helsingin Sanomien viime viikonloppuna julkaisema uutinen Valiosta, joka on onnistunut kaksinkertaistamaan myyntinsä siirrettyään tuotantoaan itänaapuriin. Valion Venäjän johtajan Raul Lönnströmin mukaan Venäjän-liiketoiminnan on ”seisottava kahdella jalalla eli tuotannossa sekä Venäjällä että muualla” ja uusille investoinneille näyttää olevan edelleen paikkansa.

– Sinne (Venäjälle) vaan, jos löytyy asiakkaita. Myönteistä on myös esimerkiksi se, että kevään aikana on ollut selkeästi enemmän kiinnostusta suomalais-venäläisen kauppakamarin suuntaan uusista palvelutarpeista kuin vuotta aiemmin, kannustaa Mykkänen MTV3:lle antamassaan haastattelussa.

JAA JUTTU

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Luitko jo nämä?

Tilaa uutiskirjeemme

ja saat jatkossa vinkkejä ja vientiuutisia suoraan sähköpostiisi

Haluatko kasvattaa yrityksesi vientiä?

Ota yhteyttä ja tehdään toiveistasi totta yhdessä.