Skip to content

Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa

Koronaviruksen edetessä niin globaali kuin kotimainenkin yritystoiminta on joutunut vaikeaan tilanteeseen, ja vaikein vaihe on varmasti vielä tuloillaan. Tätä tukeakseen Suomen valtio ja eri rahoitusta myöntävät tahot, kuten Business Finland, Finnvera ja ELY-keskukset ovat ryhtyneet toimiin estääkseen pahimmat vahingot.

Näistä Business Finland julkaisi 17.3. merkittävän rahoituspaketin Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii vallitsevasta koronavirustilanteesta. Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoituksen hakuaika alkaa torstaina 19.3.

Export Maker auttaa suunnittelemaan kehittämistoimenpiteitä niin kotimaassa kuin kotimarkkinoiden ulkopuolella. Autamme myös rahoitushakemuksen täyttämisessä.

Rahoitus on jaettu kahdeksi erilaiseksi osioksi:
 

1. Esiselvitys liiketoiminnan häiriötilanteisiin

Ensimmäisen osion rahoituksen suuruus on enintään 10 000 euroa (hankkeen kokonaisbudjetti tällöin 12 500€). Rahoitus on tarkoitettu kaikille Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden nykyinen liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantoketjuhäiriöistä. Rahoituksella yritys voi selvittää ja suunnitella niitä toimenpiteitä, joilla se pystyy vähentämään liiketoiminnassaan kohtaamiansa häiriöitä ja valmistautumaan häiriötilanteen jälkeiseen liiketoimintaan. 

Avustuksen suuruus on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % avustuksen määrästä. 

Suoritettavat toimenpiteet voivat olla erilaisia selvityksiä ja valmisteluja, joilla valmistellaan tuotannon uudelleensijoittumisia, tuotannon kotimaahan palauttamista, logistiikkahäiriöiden poistamista, majoitus- ja matkailupalvelujen kehittämistä sekä luovien alojen palveluiden (esim. peli, av, musiikki) liiketoiminnan elvyttämistä.

Esimerkkejä selvitystyön kohteista:

  • uudet markkina- ja asiakastarpeet
  • uudet kumppaniverkostot
  • uudet tavat työn ja tuotannon organisoimiseksi
  • uudet palvelut ja tuotteet
  • mikä tahansa muu yritykselle uusi toimenpide

2. Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin

Toisen osion rahoitus on tarkoitettu nimenomaan uusia kehitystoimenpiteitä varten, joiden avulla yritys voi ehkäistä ja korjata koronaviruksen aiheuttamia markkina- ja tuotantoketjuhäiriöitä. Kehittämisrahoitusta voi hakea ilman esiselvitysrahoitusta. Kehitysrahoituksen suuruus on enintään 100 000 euroa (hankkeen kokonaiskustannukset 125 000€). 

Avustuksen suuruus on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % avustuksen määrästä.

Esimerkkejä kehittämistoimenpiteiden kohteista:

  • uudet palvelut ja tuotteet
  • uudet kumppanuus- ja alihankintamallit
  • uudet toimintamallit työn ja tuotannon organisoimiseksi ja siirtämiseksi Suomeen
  • mikä tahansa muu yritykselle uusi toimenpide

Molemmat rahoitusmuodot de minimis-tukea eli ne edellyttävät, että yrityksen de minimis-ehto ei ole täyttynyt

Mikäli koet tarvitsevasi Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoitusta koronaepidemian aiheuttamiin markkina- ja tuotantoketjuhäiriöihin, ota yhteyttä. 

Jonne Pöyhtäri, 040 412 3945