Skip to content

Sitä oikeaa etsimässä?

Vuosi 2019 kääntyy lopuilleen ja kainalo on tyhjä. Jotta seuraavasta vuodesta tulisi se kaikkein paras, olisi mukava löytää sopiva kumppani noita menestyksen iloja jakamaan. Naapuruston potentiaali on jo kartoitettu, treffipalstalta ei tärppää ja sokkotreffitkin tuntuvat hakuammunnalta. Kuinka kumppanihaku tulee toteuttaa unelmien partnerin löytämiseksi kansainvälisiltä markkinoilta?

Mitä sinun tulee huomioida toteuttaessasi kumppanihakua kansainvälisiltä markkinoilta?

Käytä OIKEAN kumppanin etsimiseen aikaa ja vaivaa – ja ennen kaikkea – ole kriittinen! Työntekijän serkun sukulainen on harvoin paras päätös edustustehtäviin. Olemme nähneet tapauksia, joissa yritys on käyttänyt avainhenkilön palkkaamiseen kuusi kuukautta ja 10 000 – 30 000€, mutta kumppaniksi valitaan ensimmäinen messuilla vastaan tullut halukas yritys. Etsi mieluummin useita eri vaihtoehtoja ja vertaile niitä. Selvitä potentiaalisista kumppaniehdokkaista ainakin seuraavat asiat:

  • taloudelliset resurssit
  • omistus ja toimintatavat
  • kokemus alalta
  • myyntitiimin koko
  • verkostot
  • muu osaaminen

Rakenna luottamusta kumppaniverkoston kanssa

Kukaan ei paiskaa kättä, ennen kuin luottamus on rakennettu, eikä mikään kv-markkinoille rakennettu kumppanuus kestä ja kanna ilman luottamusta. Siksi sen rakentamiseen tulee keskittyä huolella, vaikka rakentaminen voi kestää pitkäänkin. Ylläpidä kumppanuussuhdettasi hyvin: siispä luota kumppaniisi ja kohtele häntä kuin kumppania kuuluu. Pidä mielessä, että kumppanuussuhteen molemmat osapuolet tavoittelevat hyötyä solmitusta liitosta.

Ohjeista, kouluta, tue ja valvo kumppania. Tee tavoitteesi ja ydintoimintasi selväksi kumppanillesi. Aseta tavoitteita ja deadlineja, kerro kuinka haluat yhteistyön etenevän. Tuki on myös ensiarvoisen tärkeää – se nopeuttaa toimeksiantoja ja auttaa välttämään sudenkuoppia yhteistyön aikana. Tämän lisäksi sopikaa raportoinnista: mitä raportoidaan ja kuinka usein.

Sopimukseen on mahdollista ja jopa kannattavaa kirjata mahdollisuus yhteistyön päättämisestä esimerkiksi minimiostomäärään perustuen. Näin vältät mahdolliset juridiset ongelmat, mikäli haluat päättää kumppanuuden aiemmin. Jos kumppani ei saa aikaan kauppaa halutulla markkinalla, vaihda kumppania selitysten kuuntelemisen sijaan.

Olipa yrityksesi täysin kokematon kumppaninhakija tai kumppanihaussa meritoitunut konkari, ota yhteyttä ja etsitään toiminnallesi parhaat mahdolliset partnerit.