Skip to content

Asiakastarina:West Coast RIB Charter – Vaiherikas projekti onnistuneesti maaliin ansiokkaalla yhteistyöllä

West Coast RIB Charter on vuonna 2020 perustettu yritys Länsi-Suomen Korsnäsissä. Se tarjoaa elämyksellisiä retkiä RIB-veneen ja hydrokopterin kanssa Merenkurkun saaristossa.

– Olimme yhdessä tyttöystäväni Marian kanssa miettineet pitkään oman yrityksen perustamista. Viime vuonna tämä vihdoin toteutui. Olen pitkään ollut mukana meripelastusseuran toiminnassa. En kuitenkaan halunnut olla merellä ainoastaan harrastuksena, vaan halusin tehdä sitä myös työkseni, West Coast RIB Charterin toinen perustaja Joakim Nygård avaa yritystoiminnan syntyä.

Yhteistyö Export Makerin kanssa alkoi, kun yritys kaipasi apua hydrokopterin hankintaan liittyvien maksuehtojen kanssa. Yritys oli päättänyt hankkia hydrokopterin Venäjältä, ja he olivat hakeneet lainaa pankilta. Pankin ehto lainan antamiselle oli remburssi. Remburssi tarkoittaa kaupanehtoa, jossa tavaran toimittaja saa maksun vasta silloin, kun tuote on toimitettu ostajalle. Venäläinen valmistaja ei kuitenkaan aluksi hyväksynyt remburssia kaupan ehtona, vaan halusi saada rahat perille ennen tuotteen toimitusta.

– Emme prosessin alussa tienneet, mikä olisi tällaisessa tilanteessa paras tapa toimia. Päädyin sitten ottamaan yhteyttä Jonneen. Kerroin hänelle tilanteestamme ja ongelmista, joita meillä oli maksuehtojen kanssa. Tällöin myös Export Makerin Alexey Zak tuli mukaan avuksi, Nygård kertoo.

Hydrokopteri onnistuneesti perille paikallisten asiantuntijoiden avulla

Venäjän projektipäällikkömme Alexey Zak on projektin aikana ollut tiiviissä yhteistyössä West Coast RIB Charterin ja venäläisen valmistajan kanssa. Hän vieraili valmistajan luona Pietarissa, ja keskusteli valmistajan myyntipäällikön kanssa muun muassa kaupan ehdoista.

– Emme itse päässeet matkustamaan valmistajan luo Pietariin, koska koronavirustilanne oli päällä ja matkustaminen oli kielletty. Sen vuoksi tarvitsimme jonkun, joka auttaa meitä Venäjän päässä. Saimme paljon itsevarmuutta, kun Alexey oli apunamme ja matkusti Pietariin tapaamaan valmistajia. Alexeyn ja Export Makerin paikallisen juristin apu myös sopimusasioissa on ollut meille erittäin tärkeää. En usko, että olisimme saaneet tätä prosessia maaliin ilman Export Makeria, Nygård toteaa.

Hajonnut moottori käynnisti uuden prosessin

Kopterin hankintaan ja maksuehtoihin liittyvien haasteiden jälkeen hydrokopteri saapui Korsnäsiin tämän vuoden helmikuussa. Iloa ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä vain jonkin ajan testailun jälkeen sen moottori hajosi.

Hydrokopterin saaminen Suomeen ja sen jälkeen hajonneen moottorin korvaaminen ovat sisältäneet paljon selvittelytyötä sekä runsaasti kirjeenvaihtoa Export Makerin, West Coast RIB Charterin ja venäläisen valmistajan välillä.

– Tämä on ollut erittäin pitkä ja opettavainen projekti. Sen vuoksi on ollut tärkeää, että ympärillämme on ollut hyviä ihmisiä, Nygård korostaa.

Onnistunut yhteistyö loi myös ystävyyssuhteita

Nygård on ollut alusta saakka erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Export Makerin kanssa.

– Ensimmäisestä sähköpostista lähtien, jonka lähetin Jonnelle, kaikki on tapahtunut nopeasti ja ammattimaisesti. Alusta alkaen meillä on ollut tunne, että Export Maker on projektissa täysillä mukana. He uskoivat meihin ja siihen, mitä halusimme. He selvästi halusivat ratkaista ongelmamme, Korsnäsin vuoden yrittäjäksi valittu Nygård kehuu.

Nygårdin mukaan myös hänen ja Alexeyn välinen yhteistyö on ollut antoisaa.

– Alexeyn kanssa työskentely oli erittäin helppoa ja hauskaa. Meillä on ollut paljon haasteita projektin aikana, mutta olemme selvinneet niistä hyvin yhdessä. En usko Alexeyn täysin ymmärtävän, miten paljon hän on auttanut meitä. Tuntuu hyvältä omistaa ystäviä toiselta puolelta Suomea, Nygård iloitsee.

– Joakim on myös itse ollut koko projektin ajan aktiivinen, optimistinen, nopea ja poikkeuksellisen kärsivällinen. Tämän ansiosta olemme osanneet yhdessä voittaa kaikki haasteet ja saaneet asiat onnistuneesti maaliin. Uskon, että tapaamme vielä joku päivä, otamme yhdessä lasit olutta ja vietämme hauskaa aikaa yhdessä, Venäjän projektipäällikkö Alexey Zak summaa onnistunutta yhteistyötä.

– Suosittelen Export Makeria kaikille yrityksille, sillä Export Makerilla työskentelevät asiantuntijat ovat erittäin hyviä siinä, mitä tekevät. Uskon, että Export Maker pystyy auttamaan sekä pienempiä että suurempiakin yrityksiä erilaisissa kansainvälistymisen haasteissa, Nygård summaa yhteistyötä Export Makerin kanssa.