Skip to content

Innovaatioseteli

Innovaatioseteli tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kehittää uusia tuotteita ja palveluita, joilla on potentiaalia menestyä kansainvälisillä markkinoilla. Innovaatiosetelillä voit maksaa 6000 € + ALV arvosta asiantuntija- ja konsultointipalveluita. Innovaatioseteli on kertaluontoinen rahoitus, josta yrityksen on maksettava 1500 € omarahoitusosuus.

Tukisumma 4500 € maksetaan yritykselle sen jälkeen, kun yritys on ensin maksanut ulkopuolisen palveluntarjoajan laskun. Innovaatioseteliä voidaan käyttää monipuolisesti erilaisten tuotteiden tai ideoiden kehittämiseen, käyttökokemuksen testaamisiin ja mittauksiin, kunhan kyseessä on uusi innovaatio ja sillä on kansainvälistä kasvupotentiaalia.

On tärkeää huomata, että Innovaatioseteli myönnetään yritykselle vain kerran, joten sen käytön ajankohta kannattaa harkita tarkkaan. Seteli myönnetään vain alle 5-vuotiaille yrityksille.

Ota yhteyttä Export Makeriin ja toteuta laadukas innovaatioseteliprojekti kanssamme. Yhteydenotto ja vaihtoehtojen kartoittaminen on aina maksutonta

Esimerkkejä Innovaatiosetelin käyttökohteista

Innovaatioseteliä voi käyttää monenlaisten innovatiivisten tuotteiden tai ideoiden edistämiseen. Innovaation tulee kuitenkin olla uusi ja omata merkittävää kansainvälistä kaupallista potentiaalia.

Prototyypit & Demot
Prototyypin tai demon kehitys: Kehitetään ketteriä kokeiluja ja kerätään palautetta, jotta innovaation kysyntä voidaan arvioida ja jatkokehitystä suunnitella.
Ohjelmistokehitys & Teknologiat
 • Ohjelmiston vaatimusten määrittely: Laaditaan tarkat spesifikaatiot, joiden avulla voidaan pyytää tarkkoja tarjouksia ohjelmistokehityksestä.
 • Teknologinen roadmap: Suunnitellaan teknologinen roadmap, joka minimoi väärien teknologiavalintojen riskit.
 • Tuotekehityssuunnitelma: Tehdään yksityiskohtainen seuraavan kehitysvaiheen t&k-suunnitelma ja budjetti.
Patentit & Tavaramerkit
 • Patentit: Voidaan maksaa freedom-to-operate-tutkimus, joka varmistaa, ettei innovaatio riko olemassa olevia patentteja.
 • Tavaramerkit: Selvitetään tavaramerkkioikeudelliset asiat ja varmistetaan, ettei innovaation nimi loukkaa rekisteröityjä tavaramerkkejä.
Testaus & Mittauspalvelut
 • Tutkimus- ja mittauspalvelut: Hankitaan tarvittavia tutkimus- ja mittauspalveluita innovaation validointiin.

Mitä yritykseltä vaaditaan?

1. Uusi tuote- tai palveluidea
 • Innovaatioseteliä ei myönnetä jo markkinoilla olevaan tuotteeseen tai palveluun. Idean tulee olla uusi ja innovatiivinen.
 • Yrityksen on kyettävä kuvaamaan tuotteen kv-potentiaali ja sillä on oltava alustava suunnitelma kansainvälistymisestä.
2. Yhtiömuotoinen PK-yritys
 • Suurin osa innovaatioseteleistä myönnetään yhtiömuotoisille yrityksille, kuten osakeyhtiöille. Toiminimet, suuret yritykset ja voittoa tavoittelemattomat organisaatiot eivät ole kelpoisia.
 • Yrityksesi kokoluokka on pieni: työntekijöitä on alle 50 ja vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma on enintään 10 miljoonaa euroa.
 • Yrityksen täytyy olla alle 5 vuoden ikäinen.
3. Päätoiminen yrittäjyys
Innovaatioseteliä ei myönnetä sivutoimiseen tai harrastusluontoiseen yritystoimintaan. Yrityksellä täytyy olla vähintään yksi YEL-vakuutettu yrittäjä tai TYEL-vakuutettu työntekijä kolmen kuukauden ajan.
4. Taloudelliset taustat
 • Yrityksen Suomen Asiakastiedon Rating Alfan tulee olla vähintään A, eikä yrityksellä saa olla verovelkaa. Yrityksen täytyy kuulua ennakkoperintärekisteriin.
 • Yrityksen de minimis -kiintiössä on oltava tilaa 4500 € verran.

Miten haet innovaatiosetelin?

Innovaatiosetelihakemus
 • Sovit Export Makerin kanssa projektin toteuttamisesta.
 • Lähetät yhdessä laatimamme innovaatiosetelihakemuksen Business Finlandille.
 • Odotat myönteisen päätöksen ennen projektin aloittamista.
Päätös ja toteutus
 • Myönteisen päätöksen jälkeen toteutat projektin yhdessä palveluntarjoajan kanssa.
 • Projektin tuloksena voi syntyä esimerkiksi innovaation teknologinen kehityssuunnitelma.
 • Yrityksesi maksaa innovaatioseteliprojektin laskun valitulle palveluntarjoajalle (tyypillisesti 6000 € + alv).
Raportointi ja laskutus
 • Projekti raportoidaan Business Finlandille.
 • Laadimme loppuraportin puolestasi.
 • Kun olet hyväksynyt palveluntarjoajan työn ja maksanut laskun, yrityksesi voi laskuttaa max 4500 € + alv takaisin Business Finlandilta.

Business Finland innovaatiosetelin saamisen jälkeen

Kun rahoitus on saatu, Export Maker jatkaa yrityksen tukemista kasvupolulla. Kansainvälinen tiimimme on valmis toteuttamaan projektiin liittyvät kansainvälistymiseen liittyvät toimet valituilla kohdemarkkinoilla, kuten markkinaselvitykset sekä kerätä asiakasrajapinnasta tarvittavaa tietoa.

Autamme myös tukien hallinnointiin liittyvissä toimissa ja neuvomme rahoituksen tehokkaassa käytössä ja autamme tunnistamaan uusia mahdollisuuksia ja markkinoita yrityksen kasvun edistämiseksi.

Miksi Export Maker?

01. Asiantuntemus

Meillä on syvä ymmärrys liiketoiminnan kehittämisestä kansainväliseen kasvuun. Olemme toteuttaneet reilulla 30 markkina-alueella yli 1000 markkina-avausprojektia, joista melkein 90%:ssa on käytetty tukena eri rahoitusinstrumentteja. Me tiedämme, mitkä yritystuet ovat tarjolla ja millaisiin kasvua edistäviin toimiin niitä voi hyödyntää.

02. Räätälöity palvelu

Yksilöllinen lähestymistapa kunkin yrityksen tarpeiden mukaan. Asiakkaiden lähtökohdat ja kasvutavoitteet ohjaavat toimintaamme.

03. Säästää aikaa

Autamme löytämään nopeasti sopivat rahoitusvaihtoehdot, jotka mahdollistavat juuri ne toimet, jotka tuottavat lisäarvoa yrityksellenne.

04. Hakuprosessin tuki

Kattava apu ja kokemus hakemusten sisällön rakentamisessa sellaiseksi, että saatte parhaan hyödyn kehittämistoimista. Tunnemme innovaatioseteliin liittyvät vaatimukset ja käyttökohteet, autamme yritystäsi rakentamaan oikeanlaisen projektikokonaisuuden.

05. Kasvun kumppani

Tuki ei pääty innovaatiosetelin saamiseen, vaan jatkamme yhteistyötä yrityksenne kansainvälisen kasvun edistämiseksi konkreettisilla toimilla.

Mihin Innovaatioseteliä ei voi käyttää?

Innovaatioseteli ei sovellu yrityksen normaaleiden ja arkisten toimintojen kattamiseen. Ostettavien asiantuntijapalveluiden tulee liittyä innovaatiotoimintaan. Yleiset myynnin, markkinoinnin ja viestinnän toimet, henkilöstön koulutus sekä verkkosivujen ja verkkokaupan rakentaminen eivät kuulu rahoituksen piiriin. Myöskään matkakulut, aineet, tarvikkeet, vuokrat, laitteistot ja oman yrityksen palkkakustannukset eivät ole tukikelpoisia.

Kansainvälistymisselvitykset, strateginen työ ym. eivät kuulu rahoituksen piiriin.

Jos tuote on tarkoitettu vain omaan käyttöön eikä myytäväksi, innovaatioseteliä ei voida myöntää. Mikäli tarkoituksena on tutkia uusia vientimarkkinoita, Business Finlandin Explorer-rahoitus voi olla sopivampi vaihtoehto. Palveluntarjoajan ja hakijayrityksen välisiä intressiyhteyksiä on tarkasteltava kriittisesti.

FAQ

Q: Milloin innovaatioseteli kannattaa hakea?

A: Innovaatioseteli myönnetään yritykselle vain kerran, joten on tärkeää harkita tarkkaan, mihin sen käyttää. Paras aika hakea innovaatioseteliä on, kun yritykselläsi on uusi tuote- tai palveluidea, joka on suunnattu kansainvälisille markkinoille ja yrityksesi tarvitsee ulkopuolista konsultaatiota innovaation edistämiseksi. Konsultointi voi koskea esimerkiksi teknologiaa, tuotekehitystä tai kansainvälistymisen suunnitelmia ja strategioita. Yrityksen on oltava alle 5-vuotias.

Q: Saako yritykseni tililleen 4500 €, kun innovaatioseteli on myönnetty?

A: Innovaatioseteliprojekti toimii siten, että yrityksesi maksaa ensin palveluntarjoajan laskun (tyypillisesti 6000 € + alv), jonka jälkeen loppuraporttia vastaan yrityksesi voi laskuttaa Business Finlandilta enintään 4500 €.

Q: Onko innovaatiosetelissä omarahoitusosuutta?

A: Kyllä, vuoden 2024 otettiin jälleen käyttöön yrityksen omarahoitusosuus, joka on 1500 €, mikäli kokonaiskustannus on 6000 €.

Q: Voinko maksaa nettisivun suunnittelun & toteutuksen innovaatiosetelillä?

A: Et voi. Innovaatiosetelin käyttäminen tavanomaiseen myynti- tai markkinointitoimintaan on ehdottomasti kiellettyä. Rahoitusehtojen rikkomisesta seuraa tyypillisesti takaisinperintä sekä muita vakavia seurauksia.

Q: Miksi valitsisin Export Makerin palveluntarjoajaksi innovaatioseteliprojektiini?

A: Tiimissämme on runsaasti kokemusta innovatiivisten tuotteiden, palveluiden ja liiketoimintamallien menestyksekkäästä lanseeraamisesta kansainvälisille markkinoille. Laaja-alaisen kokemuksemme johdosta voimme tarjota yrityksellesi kokonaisvaltaisen paketin innovaatiosetelillä, jossa otetaan huomioon esimerkiksi ohjelmistokehityksen teknologinen roadmap, kansainvälistymisen strategia ja resursointi. Menestyksekkään innovaatioseteliprojektin jälkeen voimme usein suoraan hankkia jatkorahoitusta yrityksellenne rahoituspalvelussamme.

KUINKA VOIMME AUTTAA?

Ota yhteyttä

Lähtö kansainväliselle markkinamatkallesi vaatii strategisia kumppanuuksia. Olitpa sitten etsimässä jakelijoita, toimintakumppaneita, toimittajia tai asiakkaita, olemme täällä auttamassa sinua löytämään täydellisen vastinparin yrityksellesi. Ota yhteyttä meihin tänään ja kerro meille tavoitteistasi.

Yhdessä raivaamme tien kansainväliseen menestykseesi.

FinnLamex logo
Muotolevy logo
Nordic Flanges logo
PayIQ logo
Wesentra logo